Избор, ВКС, ВАС, КС

На общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд днес е взето решението Соня Янкулова да бъде съдия в Конституционния съд на Република България. След проведен балота новият член на КС получи 86 от гласовете на участващите в Общото събрание съдии от двете върховни съдилища. За другия участник в балотажа – съдия Ваня Анчева, гласуваха 65 от върховните съдии.

Съдия Соня Янкулова е завършила „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1982 г. Започва работа като стажант-съдия в Софийския градски съд (СГС). Година по-късно става съдия в Трети районен съд. От 1993 до 1998 г. е съдия в СГС, на който е била и заместник-председател. От 1998 г. е съдия във Върховния административен съд. Била е заместник-министър на отбраната (2001-2008 г.) и на вътрешните работи (май 2008 г. – юли 2009 г.).

Соня Янкулова
На снимката: Съдия СОня Янкулова

В процедурата за избор участваха четирима съдии от Върховния административен съд – Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова.

Съгласно Правилата за провеждане на избор за съдии в Конституционния съд на Република България гласуването се извърши последователно в съдебните палати на двете върховни съдилища. За председател на Общото събрание беше избран председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. За членове на изборната комисия бяха избрани трима съдии от ВКС – Бисер Троянов, Даниела Стоянова и Евгений Стайков, и двама от ВАС – Марина Михайлова и Бисер Цветков. Медиите имаха възможност да наблюдават директно процедурата по избора чрез видео стрийминг в интернет сайтовете на двете върховни съдилища. /

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук