ВСС

Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет продължава на 25 юни 2022 г. с провеждане на гласуване, в съответствие с процедурата за провеждане на избори за членове на Висшия съдебен съвет от съдиите, прокурорите и следователите.

Кандидатите за членове на деветия състав на ВСС от професионалната квота на съдиите са 15 – Антоанета Аргирова – съдия в Административен съд София – град, Атанас Атанасов – съдия в Софийски градски съд; Васил Петков – председател на Окръжен съд – Ямбол; Владимир Вълков – съдия в Софийски градски съд; Даниела Александрова – заместник-председател на Софийски районен съд; Дора Михайлова – заместник-председател на Софийски окръжен съд; Иван Калибацев – председател на Районен съд – Пловдив; Йордан Дамаскинов – съдия в Окръжен съд – Русе, Красимир Лесенски – съдия в Районен съд – Пазарджик, Любомир Нинов – съдия в Районен съд – Варна, Мария Терзийска – заместник-председател на Окръжен съд – Варна, Миглена Тянкова – председател на Окръжен съд – Хасково, Младен Димитров – председател на Районен съд – Велико Търново, Татяна Жилова – съдия в Административен съд София – град, Явор Колев – председател на Административен съд – Пловдив.

С право на глас са 2197 съдии. 1916 от тях са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Информационната система за електронен избор на членове на ВСС от съдиите, прокурорите и следователите гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление, като достъпът до нея е ограничен за мрежи, извън територията на България, съобщиха от ВСС.

Желаещите да упражнят вота си чрез хартиена бюлетина, ще имат възможността да гласуват във фоайето на Съдебната палата в гр. София, бул. „Витоша“ № 2.

Изборният ден ще започне в 8.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч., освен ако в този час пред избирателната секция за гласуване с хартиени бюлетин има негласували съдии, които желаят да упражнят своя вот. В такъв случай председателят на избирателната секция установява техния брой и самоличност и те ще бъдат допуснати до гласуване.

В съответствие с чл. 29к, ал. 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от избирателите, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д, ал. 1 от ЗСВ и чл. 5 от Правилата. Избрани се считат кандидатите, които са получили повече от половината от действителните гласове. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден. Той се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

След произнасяне на Избирателната комисия за резултатите от избора, ако има шест кандидати, избрани за членове на ВСС, Общото събрание на съдиите се закрива. Решението на избирателната комисия и протоколите на избирателните секции се обявяват незабавно на интернет сайта на ВСС.

Общото събрание на съдиите за избор на членове на Висшия съдебен съвет ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС, раздел „Онлайн“. В изборния ден в раздел „Пресцентър“ периодично – в 10.00 ч.; 12.00 ч.; 15.00 ч. и 18.00 ч., ще бъде публикувана информация за избирателната активност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук