Съдийската колегия на ВСС не успя да избере председател на Софийския градски съд. Нито един от двамата кандидати – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов не успя да получи достатъчно гласове, за да седне на председателското място на най-големия окръжен съд у нас.

За Георгиев гласуваха петима от 14-те членове на съдийската колегия, а за Михайлов – двама. Така нито един от двамата не успя да събере необходимите 8 гласа в своя подкрепа.

През периода 2004 – 2009 г. Михайлов вече е бил председател на СГС. През миналата година шефът на съда Калоян Топалов подаде оставка, а в момента изпълняващ функцията е съдия Десислава Попколева.

Изслушването на двамата кандидати продължи близо четири часа, а дебатът след това – по-малко от час. В подкрепа на Георгиев се изказаха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, бившият върховен административен съдия Атанаска Дишева, както и Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Красимир Шекерджиев, които бяха част от ВКС преди да влязат в съдебния съвет.

Севдалин Мавров, който бе съдия във ВКС, подкрепи Светлин Михайлов. Други членове на съвет не взеха думата за коментар на кандидатите.

Припомняме, че при проведеното тайно гласуване на Общото събрание на СГС на 12 февруари 44 съдии подкрепиха Евгени Георгиев, 25 дадоха своя глас за Светлин Михайлов, 13 съдии не подкрепиха никого от двамата, а 6 гласуваха и за двамата кандидати.

На 20 февруари Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи избора на председател на СГС поради това, че кандидатът Светлин Михайлов бе приет в болница по спешност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!