бебе
Снимката е илюстративна

Нидерландски донор на семенна течност е станал баща на повече от 550 деца в цял свят. 41-годишният мъж от Хага е бил дарител на поне 13 клиники в родината си и чужбина. Изправен е на съд, за да му се попречи да стане татко на още деца.

Законът не разрешава на един човек да дари семенна течност за повече от 25 потомци или за 12 семейства. Целта е така да се предотвратят кръвосмесителни връзки и да се защити психическото здраве на децата, родени чрез донорски сперматозоиди.

„Ако знаех, че той вече е станал баща на повече от сто деца, никога нямаше да избера този донор“, казва жена, която е родила с помощта на въпросния донор. Тя се е включила в съдебен иск срещу него заедно с организация, защитаваща правата на децата на донорите.

Мъжът вече е включен в черния списък на Нидерландия през 2017 г., след като е станало ясно, че има повече от сто деца. Тогава Нидерландското дружество по акушерство и гинекология призовава всички банки за сперма и клиники незабавно да спрат да използват негов биологичен материал.

Твърди се обаче, че Джонатан М. е продълил да извършва донорство в чужбина и по незаконни канали. Той се е свързвал с жени, които искат да станат майки, чрез социалните медии, като е предлагал под масата семенната си течност.

Според адвоката на фондацията Марк де Хек донорът е нарушил споразуменията с клиниките и с бъдещите родители, които са разчитали на ангажимента му да зачене само до 25 деца.

„Донорът е дал приоритет на желанието си да се възпроизвежда и поведението му представлява заплаха за психическото и физическото благополучие на децата донори“, посочва де Хек.

Медиите съобщават, че Джонатан М. понастоящем живее в Кения и отказва да коментира съдебното производство срещу него, съобщава Дарик.

Progress Educational Trust (PET), платформа за хора, засегнати от безплодие или генетични заболявания, заявява, че ограничението от 25 потомци има за цел да запази нивата на роднинство сред заченатите от донори хора, подобни на тези в цялото население.

„Когато генетичният материал на донора присъства в голям брой потомци, се увеличава (много малкият) риск двама полубратя и сестри да създадат интимна връзка“, подчертава PET.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук