Държавният департамент на САЩ е изпратил официално уведомление в ЮНЕСКО за оттегляне от Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Решението влиза в сила от 31 декември 2018г.

Официалното съобщение е публикувано на сайта на Държавния департамент.

На 12 октомври 2017г. Държавният департамент уведоми генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за решението на САЩ да се оттегли от организацията и да се опита да създаде постоянна мисия за наблюдение към ЮНЕСКО. Това решение не беше взето леко и отразява опасенията на САЩ с нарастващи просрочени вноски в ЮНЕСКО, необходимостта от фундаментална реформа в организацията и продължаващото противопоставяне на Израел в ЮНЕСКО.

Съединените щати посочиха на генералния директор своето желание да останат ангажирани с ЮНЕСКО като държава, която не е член, но е наблюдател, за да допринесат с възгледите, перспективите и експертните знания на САЩ по някои важни въпроси, предприети от организацията, включително защитата на световното наследство, застъпничество за свободата на словото и насърчаване на научното сътрудничество и образование.

Съгласно член II, параграф 6 от Конституцията на ЮНЕСКО изтеглянето от САЩ ще влезе в сила на 31 декември 2018 г. Дотогава Съединените щати ще останат пълноправен член на ЮНЕСКО”, гласи официалното съобщение.

юнеско - сащ

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази oт своя страна „дълбоко съжаление” за решението на САЩ, определяйки го като „загуба на мултилатерализъм”.

Още през 2011 година САЩ отмениха значителния си финансов принос за бюджета на ЮНЕСКО, като протест срещу решение за предоставяне на пълноправно членство на палестинците. Дотогава те внасяха 80 милиона долара на година – близо една пета от бюджета на организацията.

Към момента САЩ осигуряват 22% от редовния бюджет на организацията и 28% от средствата за мироопазване.

Междувременно, базираната в Париж агенция, която започва работа през 1946 г., трябва да избере нов генерален секретар тази седмица.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук