Иван Демерджиев
Иван Демерджиев

„Отнети са достъпът и пропуските на лицата, свързани със сградите, които са предмет на заповедта на областния управител за изземване на помещения, които се намират на територията на ГКПП „Капитан Андреево“. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев при посещението си на граничния пункт.

„Стоя месеци наред жандармерия, за да може да функционира безпрепятствено лабораторията и да не стават проблеми и нарушения на обществения ред, да не стават огромни опашки, които нарушаваха отношенията ни с Турция и Европейския съюз. Сградите бяха обявени за сгради, свързани с националната сигурност, следващата стъпка е заповедта на областния управител за тяхното изземване, която той в момента реализира. Стъпката на „Гранична полиция“ е отнемане на пропуските на лицата“, добави министърът на вътрешните работи.

Той уточни още, че предстои лаборатория за фитосанитарен контрол да бъде изградена и на граничния пункт „Лесово“, а капацитетът на тукашната да бъде увеличен, както и да бъде изградена още една.

„Спекулира се по темата със закриването на полицейския участък в Лесово. Много ясно искам да заявя, че този участък няма да бъде закрит“, увери Демерджиев. Той каза, че са дадени ясни указания на директорите по места да не се закриват структури на МВР. „Напротив, имаме 700-800 служители в резерв, които ще бъдат разпределени към областните дирекции“, посочи министърът.

Какво се случи на „Капитан Андреево“?

Правителството на Кирил Петков, съвместно с БАБХ, решиха фитосанитарният контрол на ГКПП „Капитан Андреево” да бъде поет от Българската агенция по храните, след като дълги години той е бил осъществяван от частната фирма. Това се наложи след разкрития на Министерството на земеделието и тогавашния зам.-министър на земеделието Иван Христанов, че фитосанитарен контрол там всъщност почти не се извършва, а влизащите от страни извън ЕС храни, са пропускани при сериозни съмнения, че отговарят на изискванията за нивата на пестициди в тях.

Нивото на пестицидите в плодовете и зеленчуците, които се консумират в ЕС, трябва да отговарят на специфични изисквания, така че те да не са отровни за човека. Прекомерната консумация на продукти с пестициди пък води до множество заболявания, включително ракови заболявания. Когато дадена храна влиза в ЕС от трета страна, а не от държава член, тя е длъжна да отговаря на условията на ЕС.

Последваха твърдения от страна на тогавашния шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов и Христанов, че са получавали предложения за подкупи, за да върнат частните интереси на границата. След като не се съгласиха, по думи им последваха директни заплахи, като на двамата бе назначена лична охрана.

След свалянето на кабинета „Петков“ жандармерията се налагаше да пази служителите на БАБХ, за вършат работата си на гранични пункт. Междувременно и съдът позволи на частната фирма – „Евролаб“ да не напуска веднага помещенията на пункта.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук