Симеон Сакскобургготски, Рила
На снимката: Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок осъдиха България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради мораториума върху техните имоти, наложен през 2009 година от парламента.

Съдът обяви дългоочакваното решение, с което не присъжда обезщетение на бившия цар и министър-председател. Единствено са присъдени 5000 евро заради направени разходи по делото.

Решението на съда е взето единодушно. България е намерена за виновна за нарушение на правото на собственост, защото мораториумът забрани търговска експлоатация на техните гори.

Действията на българските власти са били непропорционално тежки срещу двамата жалбоподатели, смята съдът. Мерките спрямо тях са били извънредни, защото българската гора се опазва по друг ред, а не чрез парламентарен мораториум. Плюс това Сакскобургготски и Хробок не са можели да обжалват решението на парламента пред съда.

През следващите три месеца двамата жалбоподатели и държавата могат да атакуват решението пред Голямата камара на Европейския съд. Ако бъде направено такова искане, състав от петима съдии преценява дали делото заслужава допълнително разглеждане. В този случай Голямата камара ще разгледа делото и ще произнесе окончателно решение.

Българският парламент е длъжен да отмени наложения преди 12 години мораториум върху правата на царските наследници да се разпореждат с имотите си. Тази забрана бе наложена от ГЕРБ, „Синята коалиция“ и „Атака“ през 2009 година по предложение на лидера на РЗС Яне Янев.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!