Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който бе преместен от затвора в болница, вследствие на алергична реакция, може да е бил изложен на въздействието на „неизвестно химично вещество“, каза неговият лекар, цитиран от АФП.

Критикът на Путин излежава 30-дневна присъда лишаване от свобода заради провеждането на масов протест, след като властите блокираха изтъкнати опозиционни кандидати да участват в изборите в Москва.

Неговата говорителка Кира Ярмиш в неделя заяви, че той е на лечение след „тежка алергична реакция“.

Личният му лекар Анастасия Василиева, след посещението си в болница при Навални, по-късно сподели във „Фейсбук“, че той страда от подути клепачи и многобройни абсцеси по врата, гърба, торса и лактите.

„Не можем да изключим, че кожата му е била изложена на токсин и е била повредена чрез неизвестно химично вещество от трети човек“, каза тя, добавяйки, че Навални никога не е имал алергии.

По-рано през деня, Ярмиш каза, че източникът на алергичната реакция не е бил определен.

„Понастоящем той е в отделението под надзора на полицейски служители. Получава необходимата медицинска помощ“, добави тя.

Навални се надяваше да се изправи срещу президента Владимир Путин на изборите миналата година, но бе възпрепятстван заради обвинение в измама, което той и политиците твърдят, че е политически мотивирано.

43-годишният мъж е изтърпял няколко кратки затворнически присъди за протестната си дейност.

Преди две години Навални трябваше да пътува до Испания за операция, след като при едно улично нападение бе почти ослепен.

Хоспитализирането на Нивални се случва само ден, след като почти 1 400 души бяха арестувани по време на демонстрацията, която опозиционният лидер бе организирал.

Леонид Волков, бивш шеф на кампанията на Навални, каза, че е получил подобна алергична реакция, след като миналия месец изтърпя наказание в същия затвор за нарушения на законите за протестите.

Той отхвърли подозренията за „конспирация“, призовавайки в своя акаунт в „Туитър“ за „сериозна проверка“ на хигиенните стандарти в затвора“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!