Грамадно улично шествие заля днес Барселона с лозунги : „Достатъчно! Нека се върнем към разума“. Часове наред в Барселона испанци, загърнати в испански и каталунски знамена, скандираха: „Всички сме каталунци“, „Само една нация“ и „Пучдемон в затвора“.

Протестът, извел днес на улицата тихото мнозинство, което в деня на референдума за независимост на Пучдемон отказа да гласува, бе по призив на Организацията Каталунско гражданско общество.

Преди началото на шествието стотици се събраха пред местната централа на Гражданската гвардия – военната полиция на Испания в израз на подкрепа на полицаите, обвинени, че упражняват на насилие срещу участващите в референдума за независимост.

В демонстрацията, включваща шествие от площад „Уркинаона“ до гара „Франка“, се включиха и хора, пристигнали с автобус или влак от други части на Испания.
Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и бившият председател на Европейския парламент Жозеп Борел, каталунски социалист, говорят пред събралото се множество.

Днес ще сложим край на отцепничеството, заяви пред медиите министърът на здравеопазването Долорс Монсерат. Днес ще е исторически ден, каза Монсерат, която е каталунка и взе участие в протеста.

Според социологическо проучване, публикувано от консервативния вестник „Расон“, 79,4 процента от испанците и 58,9 процента от каталунците са против обявяването на независимост.

Днешният протест е подкрепен от управляващата Народна партия и  получи подкрепа от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия.

Деветдесет процента от каталунците гласуваха за отделяне от Испания на референдума на 1 октомври. Избирателната активност бе едва 43 процента. Допитването бе бойкотирано от противниците на отделянето на Каталуния.

Испанското правителство опита да спре гласуването, като изпрати полиция към изборните секции, пострадалите са близо 900 души по данни на каталунската управа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук