Пловдив, Европейска столица на културата

През 2014г. Пловдив успя да спечели състезанието за Европейска столица на културата за 2019-та година в остра конкуренция със София.

Припомняме, че Софийската община хвърли милиони левове за престижното класиране, но на последния етап от съревнованието, по обективни и субективни причини, Пловдив успя да се пребори, въпреки откритото лобиране в полза на София на тогавашния културен министър Вежди Рашидов.

Сякаш, за да покаже, че Пловдив не е добра кандидатура, Министерството на културата не направи практически нищо, за да подпомогне това най-значимо културно събитие в страната.

Нещо повече – Министерството на финансите забави с повече от 2 години осигуряването на парите за подготовка на събитието. Въпреки че всички бяха наясно, че десетки хиляди българи и чужденци ще посетят втория български град през 2019г.

Важно е да се отбележи, че Вежди Рашидов и Менда Стоянова, шефката на бюджетната комисия в парламента, са депутати от пловдивската листа на ГЕРБ.

Въпреки всичко това, на 12 януари откриването ще се състои. Очаква се то да бъде изключително посетено и тържествено, като за целта ще е изградена 30-метрова сцена.

сцена, Пловдив

ОТКРИВАНЕТО:

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 ще бъде в рамките на дългия уикенд през януари (11 – 13 януари 2019 г.), когато са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града.

Те ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. с най-мащабното и атрактивно откриващо събитие в програмата – спектакъла „Ние сме всички цветове“.

Програма с над 30 събития посреща гостите на Пловдив за откриването. Афишът е изготвен заедно с големи културни институции от града под тепетата. Концепцията за събитието е на немската артистична компания phase7 performing.arts, с артистичен директор Свен Сьорен Байер.

Събитията не следват хронологичен ред, а предоставят възможност на многобройните гости да избират между различни видове изкуство. Маршрутът на локациите започва от Тютюневия град и СКЛАД – новото пространство за култура, и минава през централната градска част, за да завърши в Капана – квартал на творческите индустрии.

Основа на програмата по откриването е 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Сцената има 6 нива, но поради мерки за сигурност ще бъдат използвани 5 от тях. Тя тежи 200 тона заедно с участниците. Тя е разширена с два подиума с дължина 100 метра, които са високи 3 метра и широки 4 метра.

360-градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите.

Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участници и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектакъл.

Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пространството на двата булеварда – „Цар Борис III Обединител“ и „Мария Луиза“ ще се превърне в място за празненство, където се очаква над 60 хиляди души ще се съберат заедно, за да станат част от тържеството.

Едни от най-грандиозните събития и най-очаквани от публиката са:

Love Swing Dance Festival (от 3 до 6 октомври)

Hills of Rock (30 юни)

Opera Open (8 юни до 31 юли)

Айляк Парад (4 май)

В календара на Европейската столица на културата има над 500 други събития, които очакват своите гости.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук