През 2016-та световната търговия с кисело мляко е 2.2 млрд. долара, сочат данни на сайта worldstopexport.com, който прави класации на световния износ.

Въпреки изключителните вкусови качеста на българското кисело мляко, страната ни държи 0.5 процента от световния износ на продукта. За миналата година родните износители са спечелили 10.4 млн. долара, което ни отрежда 32-ро място.

Съседна Гърция обаче, която от седем години се бори с тежка икономическа криза, е на трето място и държи 6.7% от световния пазар на кисело мляко, а износителите на продукта са спечелили 148.8 млн. долара за миналата година или над 10 пъти повече от българските компании.

От 2014-та, когато Русия забрани вноса на храни и лекопромишлени стоки, в отговор на наложените от САЩ и ЕС санкции заради анексирането на п-в Крим от Украйна, българският износ на кисело мляко и млечни продукти започна да страда. Нашите производители се фокусираха върху руските пазари, макар че, подобно на компаниите от съседна Гърция биха могли да потърсят реализация на продукцията си в други страни.

Държавите, които държат основно пазара на кисело мляко са Германия и Франция, съответно с 25.3 (приходи от продажби – 558.3 млн. долара) и 15% (303.4 млн. долара).

През 2016-та световният износ на продукта е намалял с 5%, сочат данните от изследването. Въпреки това, страните от ЕС, държат около 83.2% (или 1.8 млрд. долара) от пазара на кисело мляко. На второ място се класират износителите от Азия с 9.8% от кислеите млека, следват северна Америка (3-процентен пазарен дял) и Африка (1.3 процента).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!