сарафов

Хиляди българи се събраха на протест пред Съдебната палата снощи. Той бе органициран от инициатива „Правосъдие за всеки“ и е срещу избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главния прокурор. Демонстрацията е под надслов „Сарафов е подмяна, а не промяна“. Към 20.30 часа тръгна шествие към Народното събрание.

Протестът е срещу „всякакви опити да бъде осуетена замислената реформа в съдебната власт“.

Още в началото

на протеста дойдоха редица политически лица

от ПП-ДБ, които се обявиха срещу тази, според тях, подмяна на конституционна реформа, начело с Кирил Петков.

„За една вечер само се зарадвахме: Нямаме Гешев, но следващия ден – ето го Сарафов. Но ако помислим заедно систематично променихме някои неща. Сега Сарафов влиза в тази позиция като временно изпълняващ, знаейки, че вече може да бъде разследван. Това не е същото като само Господ да ти е над главата. Ние няма да стоим като параван. Другите да кажат съгласни ли са или минават през нашите червени линии и ни тестват дали ще се подаде оставка. Нищо не се случи последните две години, това което се надяваха повечето хора тук, реално започваме от нулата. Започна да има едно връщане назад. Някои от нещата, които бяха обещани не могат да бъдат изпълнени по ред причини“, каза Петков.

Велислав Величков, председател на „Правосъдие за всеки“: „Нужна е промяна, а не подмяна. Нужна е съдебна реформа с конституционни промени и е нужно да отпадне длъжността на главния прокурор или да се ограничат съществено неговите правомощия така, че това да не е вече всевластния господар в прокуратурата и съдебната система. Протестът ни е насочен и срещу крайно непрозрачния, скорострелен избор за изпълняващ длъжността главен прокурор на човек, който според нас не притежава необходимия интегритет. Два мандата е бил заместник на главния прокурор и Цацаров, и Гешев. Никога не сме го чули да протестира срещу политиката в прокуратурата, освен в последните 20 дни. Срещу него има и сигнали по новия механизъм за разследване на главния прокурор и затова си мислим, че този избор е по-скоро обект на външна поръчка, отколкото реален избор на прокурорската колегия. Хората, които освободиха Гешев.“

Настимир Ананиев, „Продължаваме промяната“: „Мисля, че е редно всеки граждански протест, който цели една работеща съдебна реформа да бъде подкрепен. Това ми е поредния протест, аз съм протестирал десетки пъти срещу Гешев, сега реших да подкрепя инициатива на „Правосъдие за всеки“ и срещу

бързия избор на Сарафов.

Вместо да вървим към промяна, се вижда някаква подмяна, тъй като един човек каза, че е работил със своя шеф и са държани дела на трупчета и е имало политически шантаж сега в един момент изпълнява длъжността на главен прокурор. Това не е реформа“.

Ивайло Мирчев, „Демократична България“: „За съжаление протести като този на „Правосъдие за всеки“ продължават вече десета поредна година. Изборът на Сарафов по никакъв начин не е някаква промяна, а потвърждава политиката, която се случва последните години. ВСС, инсталиран от определени олигархични кръгове си избира следващия главен прокурор. Ние се противопоставяме на това и искаме такива промени в Конституцията, които да не позволяват още веднъж олигархични политически кръгове да си избират главен прокурор“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук