Цветан Василев
Цветан Василев

Банкерът на фалиралата банка КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи, реши Апелативният съд в Белград, предаде БГНЕС.

С това си решение съдът потвърди решението на Висшия съд, който счете, че не са изпълнени законодателните условията за предаването на Цветан Василев на България. С този акт на Апелативния съд на практика окончателно се отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия. Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14-ти май 2018 година в сръбското Министерство на вътрешните работи.

Цветан Василев е главният обвиняем в мегаделото за фалита на „КТБ“. Василев беше обвинен задочно през юли 2014 година. След като България разписа международна заповед за арест на Цветан Василев, той се предаде на властите в Сърбия през септември 2014 година.

Според Апелативния съд в Белград „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения“.

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

В интервютата си относно фалита на КТБ Цветан Василев винаги е заявявал, че банката е фалирала след организирана атака, начело на която е бил депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

Според Цветан Василев, главният прокурор Иван Гешев също е участвал във фалита, като е „замел следите на тези, които са планирали ликвидацията на КТБ“. Василев твърди, че Гешев е участник в „заговора срещу банката от самото начало“. Припомняме, че наблюдаващ прокурор по делото „КТБ“ беше именно настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Междувременно изявени юристи, като адв. Михаил Емимджиев, изразиха мнение, че българските власти всъщност не желаят връщането на Цветан Василев у нас и не желаят той да бъде разпитан. „Прокуратурата само симулира процесуални активности в тази насока, като предварително заложи много сериозни процедурни мини, така че екстрадицията да бъде практически невъзможна“, посочва адв. Екимджиев в интервю за „Сега“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

2 КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук