Енергийният министър на Сърбия подписа договор за енергиен транзитен коридор
Зорана Михайлович

Целта на Сърбия е да се превърне в енергиен транзитен коридор, какъвто вече е за транспортиране. Това заяви министърът на енергетиката на страната Зорана Михайлович при подписването на споразумение за финансиране за изграждането на участък от Трансбалканския енергиен коридор.

Договорът с германската банка KfW на стойност 12,8 милиона евро бе подписан за 109-километровия участък между Обреновац и Баина Баща, струващ 60 милиона евро, съобщава Euroactiv.

„Трансбалканският коридор е регионален проект със стратегическо значение, което означава стабилност на пазара на електроенергия не в страната, но и в региона, в Румъния, Черна гора, Италия. Стойността на изграждането този енергиен транзитен коридор в Сърбия е 157 милиона евро, а общата дължина е 321 километра“, каза Михайлович.

Договорът е подписан от Михайлович, министъра на европейската интеграция Ядранка Йоксимович, директора на електропреносната компания „Elektromreža Srbije“ Йелена Матеич и ръководителя на офиса на KfW Bank в Сърбия Рудигер Хартман. Посланикът на Германия в Белград Томас Шиб също присъства на събитието.

Ръководителят на делегацията на ЕС в Сърбия Сем Фабрици заяви в понеделник, че ЕС подкрепя Сърбия както чрез проекти в енергийния сектор, така и в процеса на европейска интеграция на страната. ЕС също е готов да подаде ръка в подготовката за започване на преговори по глава 15 относно енергетиката, която играе ключова роля за целия зелен план, каза Фабрици, добавяйки, че ЕС вече е предоставил на разположение на Сърбия няколко финансови инструмента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!