ръка, дете, родител
Източник: Pixabay

Сърбия ще утрои стимулите за първо дете и ще увеличи подкрепата си за по-големите семейства в опит да спре демографската криза, съобщи президентът Александър Вучич. Той представи вчера новите демографски мерки, първата от които е увеличаването на финансовата подкрепа на семействата за първородно дете от 100 000 на 300 000 динара (4985 лв.).

На пресконференция Вучич каза, че са договорени мерки за повишаване на раждаемостта в Сърбия като част от демографската политика.

„Застаряваме и икономическият ни напредък ще зависи от това доколко ще успеем да осигурим напредъка на нацията си с по-добри мерки“.

Вучич каза, че е договорено, независимо че бюджетът е приет в парламента, от 1 януари всяко първородно дете да получава 300 000 динара вместо 100 000 от държавата. Според него това е първата мярка, която трябва да насърчи майките, и ще бъде съчетана с много други мерки.

Що се отнася до второто и третото дете, той допълни, че работят по нови мерки и тази помощ да бъде увеличена. Досега за второ дете помощта е 10 000 динара (160 лв) на месец за 10г. , за трето дете 12 000 динара на месец (200 лв) , а за четвърто 18 000 динара на месец (300 лв).

Вучич съобщи, че се обсъждат и други мерки, като най-важната е помощ за закупуване на апартаменти.

„Държавата ще помогне за закупуването на апартаменти с невъзстановими средства, а майката ще има правото на собственост. Ще дадем между 10 000 и 20 000 евро, за да мотивираме младите хора да напуснат домовете на родителите си, защото ако седят с родителите си до 40 години, шансовете за създаване на семейство са малки“, каза президентът.

Вучич посочи, че само мярката за увеличаване на помощта за първородни деца струва на държавата 5,7 милиарда динара, т.е. 50 милиона евро годишно.

Cpeднaтa нeтнa зaплaтa в Cъpбия ce paвнявa нa мaлĸo нaд 1000 лв. Haceлeниeтo нa зaпaднaтa ни cъceдĸa нaмaлявa c oĸoлo 30 xил. вcяĸa гoдинa, a cpeднaтa възpacт нa cъpбитe e пoчти 43 г. — cpeд нaй-виcoĸитe в Eвpoпa.

Hacтoящият ĸoeфициeнт нa paждaeмocт в Cъpбия e 1,5 (т.e. пo дeтe и пoлoвинa нa вcяĸa жeнa) и тpябвa дa ce пoвиши дo пoнe 2,15, зa дa ce зaпaзи нacтoящия paзмep нa нaceлeниeтo oт 6,9 млн., ĸaзa Byчич.

Зa cpaвнeниe, ĸoeфициeнтът на раждаемост в Бългapия, която е член на ЕС, за разлика от Сърбия, e близка до тази в Западната ни съседка – 1,58. Сходна със сръбската е и средната нетната заплата в България – около 1200 лв. Но българките получават 250 лева за раждане на първо дете и 600 лева за второ, а месечните помощи за отглеждане на дете са 40 лв за едно дете и 90 лв за две.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!