Путин, Ердоган, Вучич, Борисов
Президентите Путин, Ердоган и Вучич и премиерът Борисов откриха газопровода "Турски поток"

Сърбия обмисля да помогне на България да завърши участъка от „Турски поток” през България, заяви директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович.

По думите му, Сърбия ще успее да завърши своята тръба до 1 октомври.

Според него, България се намира под натиск, но има амбиции да получи газ и от Румъния и Гърция.

„По-рано смятахме, че ще има нова версия на „Южен поток” и ето, че се появи „Турски поток”, както и че икономическите интереси ще надделеят над политическите. Това ще се случи и сега”, каза Баятович.

За да получи Сърбия газ от „Турски поток”, през българската газопреносна система, Сърбия иска да помогне на България с техника и заварчици, така че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде завършена възможно най-скоро.

Баятович припомни, че на територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и че трябва да бъдат завършени необходимите блок-станции и четири измервателни станции, както и три „изхода” в Чуприя, Белград и Господинци.

Според Баятович, унгарците вече са резервирали капацитет, българите вече са продали 100 % от капацитета, също както и Сърбия.

„Всичко е представено в Агенцията по енергетика, която изготви съответните актове. Очакваме те да бъдат сертифицирани до края на март и първата част да бъде завършена до май, а компресорната станция най-късно до 1 октомври “, каза директорът на „Сърбиягаз”.

В Сърбия ще влязат около 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да използва и газопровода „Северен поток 2“.

Припомняме, че на 8 януари 2020 г, в Истанбул, се състоя церемонията по откриването на „Турски поток”, с участието на президентите на Русия, Турция и Сърбия – Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Александър Вучич, както и на премиера на България Бойко Борисов.

Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата на премиера Борисов и сръбския президент Александър Вучич. Двамата разговаряха в Истанбул преди началото на церемонията по откриването на газопровода „Турски поток“.

Проектът „Турски поток“ включва изграждането на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият му клон е предназначен за доставка на руски газ за турските потребители, вторият е за доставка на страни от Южна и Югоизточна Европа и преминава през България.

Целта на проекта „Турски поток“ е да заобиколи Украйна в доставките на газ, въпреки че в края на миналата година Москва и Киев подписаха нов 10-годишен договор за транзит.

Путин открито критикува правителството в София, че според Москва бави своята част от продължението на „Турски поток“, и намекна, че то можело да мине през друга държава. Борисов отвърна, че забавянето е заради европейски процедури, а не по желанието на кабинета му. Последва бързо споразумение с „Газпром“ за промяна от 1 януари на входната точка за руски газ – от Украйна и Румъния на българско-турската граница и „Турски поток“.

Вашингтон обаче не одобрява нито този проект, нито „Северен поток 2”, по който трябва да се доставя газ до Западна Европа. И двата газопровода са заплашени от санкции в края на март. Според американски официален източник на брюкселското издание Euractiv може да има санкции и за всеки, който изгражда продължение на този проект на своя територия. Това означава, че и България евентуално може да попадне под ударите на американските санкции.

Позицията на нашето правителство е, че т.нар. Балкански поток – тръбата, свързваща „Турски поток“ с транзитния участък в Сърбия – е част от газопреносната мрежа на България. Но единственият клиент за обемите в нея е „Газпром“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!