Сръбските специални военни части задържали огромно количество оръжие и боеприпаси, което е било прeдназначено за нелегално прехвърляне на територията на Република Македония. Оръжието е било задържано в южната част на Сърбия, в непосредствена близост до македонската граница, предава БГНЕС.

Това е написало в днешния си брой белградското издание „Блиц“, което твърди, че „е получило новинаta от Агенцията за военна сигурност /ВБА/“.

Изданието твърди, че „оръжието е било предназначено за партийните структури за най-големите албански партии, чиито ръководители са участвали във въоръжения конфликт в Македония и Косово“.

Според същите източници оръжието е задържано миналата седмица. „В пратката е имало няколко хиляди пушки, автомати, минохвъргачки и ръчни бомби. Целият този арсенал е бил открит недалеч от Прешево и Буяновац.

Това е станало в момент, когато един чужд гражданин и двама сръбски от албански произход, са се опитвали чрез нелегални канали да го прехвърлят в Македония….Става въпрос за огромно количество оръжие, което очевидно е предназначено за използване, ако се стигне до разпалването на сблъсъци в Македония или пък да се предизвикат инциденти с него“, казва още източник пред изданието.

Според него оръжието „трябвало да бъдe използванo и за вземането на властта“ в Скопие.

Градовете Буяновац, Прешево и Медведжа се намират в Южната Сърбия, която граничи с Косово и Македония.

Тази област е населена предимно с етнически албанци. Акцията по задържането на оръжието е „била част от операциите на ВБА и на други спецслужби на Сърбия, които са били проведени по искане на държавното ръководство в Белград“.

„Акцията е била проведена при пълна секретност, но за нея е знаел началникът на ВБА и държавните лидери, които не искали тази информация да бъде оповестена публично“, пише сръбският „Блиц“.

Изданието се смята за проправителствено и често публикува информации от службите. „Премиерът Вучич смяташе, че е възможно спекулациите със задържаното голямо количество оръжие да се използват от някой за наливане на допълнително масло в огъня в и без това крехката политическа ситуация в Македония“, казал още източникът пред изданието и добавил: През последните дни ВБА забелязала увеличаване на движението на лица от албанското малцинство от Прешево и Буяновац в посока на Македония. Подобно нещо е забелязано и на албанци от Косово, преди всичко на онези, които са бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК).

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич отправи тежки обвинения срещу лидера на СДСМ Зоран Заев и Република Македония. Той примони, че признаването на Република Македония от страна на Белград е влошило приятелските отношения с Гърция. Според него отношението на македонските политици спрямо Сърбия „било брутално“.

Миналата седмица в македонските медии имаше информация за сръбска намеса във вътрешните работи на страната. Веднага след това сръбският премиер Вучич направи специален коментар, в който каза, че „Сърбия не се меси във вътрешните работи на Македония“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук