Белград протести
На снимката: Протестиращите в Белград седят пред сградата на парламента

Без сблъсъци приключи протестът в Белград снощи. Мирната демонстрация продължи осем часа.

В крайна сметка хората се поуспокоиха, след като властите се отказаха да връщат полицейския час. Ограничителните мерки предизвикаха протестите и безредиците в сръбската столица предишните две вечери.

Ново затягане на мерките все пак ще има, но то ще се изразява само със забрана за събирания на открито и закрито на повече от 10 души.

Мирна тактика, но с присъствие пред парламента

Вчера протестиращите избраха мирна тактика – те започнаха да се събират около 17:00 часа местно време на площада пред сградата на парламента. Повече от половината от пристигналите веднага седнаха на асфалта и тротоарните плочи пред стъпалата на сградата.

Акцията се проведе под мотото „Седи, не се оставяй да те измамят“.

На протеста този път нямаше тежко въоръжени служители на реда и специални части. Нямаше изказвания на организаторите и изявления.

Няколко пъти атмосферата пред оградата по стъпалата на парламента се нажежи, бутилки и камъни бяха хвърлени към вратите на сградата.

Но активисти и привърженици на мирния протест започнаха да скандират „Седнете!“ и напрежението не ескалира. Някои от най-агресивните хора, които прескочиха оградата на парламента, бяха върнати от самите протестиращи и изгонени без сериозни сблъсъци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!