На снимката: Румяна Ченалова, пред президентството по време на протест за изкуствения фалит на КТБ, организиран от НПО „Ние, Гражданите”, 11 ноември 2016-та.

Софийският апелативен съд (САС) е отменил решението на долната съдебна инстанция, която прекрати наказателното производство срещу уволнената съдия Румяна Ченалова и върна процеса за ново разглеждане от друг състав. Това се разбира от второинстанционния съдебен акт, качен на сайта на институцията, който е окончателен и не подлежи на обжалване.

Аргументите на апелативните магистрати са, че решението на Софийския градски съд (СГС) е неправилно и незаконосъобразно. Причината – СГС е коментирал доказателствата, пълнотата на обвинителния акт, формата на вина на подсъдимия, за което няма право в предварителното производство по започване на съдебната фаза. Това са правомощия на съда при разглеждане на делото по същество, отбелязва Апелативният съд.

В началото на декември 2016 г. стана известно, че Ченалова се изправя пред съда по две обвинения – престъпление по служба и за документно престъпление. След като обвинителният акт беше внесен в съда двама съдии си направиха отвод по процеса срещу нея – Николай Младенов и Атанас Атанасов, затова той бе поет от Вера Чочкова, която обаче в началото на февруари прецени, че той трябва да бъде прекратен.

През 2015 г. прокуратурата обвини Ченалова в двете престъпления, които били извършени докато е гледала търговско дело заведено от ищец „ОЕТ – Обединени Енергийни търговци“ ООД, срещу ответник НЕК ЕАД. Ченалова дори беше задържана от прокуратурата в хода на разследването. Обвинението за престъпление по служба е защото не е дала указание и срок на ищеца за внасяне на държавната такса, а също и защото не са били приложени към исковата молба оригиналите на документи, както и за допуснати нередности в протокола от съдебното заседание. От това са настъпили значителни вредни последици – „сериозно разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране на органите на съдебна власт“, написа прокуратурата в обвинителния акт. В хода на разследването е установено още, че на 22 април 2014 г. Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание.

Според въззивният съд съдията от градски съд е изложил съображения за това какви констатации съдържа обвинителния акт и какви не съдържа, а според него би трябвало. Без значение дали съображенията са законосъобразни или не, те не са основание за прекратяване на наказателното производство, а биха могли да служат единствено за връщане на делото на прокурора за отстраняване на нарушенията. Освен това първоинстанционният съд е приел, че в обвинителният акт няма достатъчно доказателства по повдигнатото обвинение, което на практика е решение по същество, а не за начало на съдебната фаза, посочва още САС.

СГС е приел, че правно-огранизационната структура на обвинителния акт води до извод за изначалната му несъстоятелност, което също не трябва да прави в производство за начало на съдебна фаза. Апелативните съдии отбелязват, че наказателното производство се прекратява от съда само ако описаното в обвинението не съставлява престъпление. Градският съд не е трябвало да обсъжда и въпроса дали Ченалова е имала функционален имунитет като съдия към момента на извършеното, за което е обвинена, тъй като това е въпрос по същество на делото.

Името на съдията от Търговското отделение на градския съд Румяна Ченалова стана известно след изявлението на френския посланик Ксавие Дьо Кабан в края на 2014 г. за делата на френската фирма „Белведере“ и нашумя по-късно от записите „Яневагейт“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!