Путин
На снимката: руският президент Владимир Путин

Русия няма първа да разположи нови ракети в Европа, но ако САЩ го направят, ще е принудена да създаде и разгърне оръжия, с които да са на прицел и „страните на непосредствена опасност“ и „териториите, където са центровете за вземане на решения“.

Това послание отправи руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към Федералното събрание, цитиран от руски медии. Той добави, цитиран РБК, че ако ядрени ракети с малък или среден обсег бъдат разположени в Европа, „а САЩ имат такива планове… това рязко ще изостри ситуацията в сферата на международната сигурност, ще създаде сериозни заплахи за Русия, защото за някои класове от тези ракети времето, за което биха долетели до Москва, може да достигне 10-12 минути“. В такъв случай Москва би била принудена да „предвиди огледални и асиметрични действия“. Речта, в която Путин засегна теми от бизнес, социална политика и отбрана до култура и туризъм, е според „Ройтерс“ най-острият му коментар досега за потенциална надпревара във въоръжаването. То последва решението на САЩ да се изтеглят от знаков договор за ограничаване на ядрените ракети (повече за него четете тук). Ден по-късно същите планове обяви и Русия.

В последствие президентът на САЩ Доналд Тръмп поиска нов договор, който да включва и други страни като Китай и да гарантира, че няма да започне нова оръжейна надпревара. Политиците във Вашигтон „имат право да мислят каквото искат. Но могат ли да броят? Сигурен съм, че могат. Да ги оставим да измерват скоростта и обхвата на системите, които изграждаме“, каза още Путин.

Сред новите оръжия, които изгражда Русия, той не спомена ракети, но обяви, че Русия ще е готова да пусне на вода първата ядрена подводница с безпилотен апарат „Посейдон“ още тази пролет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук