САЩ и Германия са близо до споразумение относно газопровода „Северен поток-2”. Очаква се да предвидят възможност за налагане на санкции срещу Москва от страна на Берлин, ако властите в Германия преценят, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие, съобщава агенция „Блумбърг”.

Според негов високопоставен източник от администрацията на САЩ, страните са близо до постигане на споразумение. То може да бъде доработено окончателно в близките дни. Очаква се това да се случи до пристигането в САЩ на президента на Украйна Владимир Зеленски.

Журналисти от агенцията са се запознали с проект на договор между САЩ и Германия. Според тях, в текста се казва, че Берлин има готовност да въведе санкции и да предприеме други мерки срещу Русия, ако прецени, че Москва се опитва да използва енергоресурсите в ущърб на интересите на Киев или да предприеме агресивни действия срещу Украйна. Може да става въпрос за мерки на ниво ЕС. Те могат да включват ограничаване на руския износ на енергийни ресурси, в това число и за Германия.

По информация на изочника, в документа умишлено са използвани не много конкретни формулировки. Това е направено с цел да не се предоставя точна информация на Москва за плановете на Берлин и Вашингтон.

Очаква се също САЩ и Германия да се опитат да привлекат инвестиции в размер до 1 млрд. долара за развитието на екологично чиста енергия в Украйна. Германия има готовност да привлече първоначално инвестиции на стойност 175 млн. долара.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!