Китай, САЩ

Китай обяви приключването на първата фаза от търговската сделка със САЩ, съобщава АФП. Тя включва прогресивна отмяна на санкциите и защита на правата на интелектуална собственост, но двете страни все още не са подписали споразумението. Съобщението дойде ден, след като президентът Доналд Тръмп туитва, че двете най-големи икономики в света са много близки до „ГОЛЯМА СДЕЛКА“ в продължителния си търговски спор.

Китайският заместник-министър на търговията заяви пред репортери, че Вашингтон се е съгласил „постепенно да прекрати“ митата за китайски стоки, без да дава подробности.

Заместник-министърът на финансите пък заяви, че Китай няма да въвежда мита върху американски продукти, които са били планирани като отплата за подновените американски мита върху китайски продукти. Той не предложи подробности дали Китай ще отмени съществуващите мита за стоки от САЩ.

Споразумението включва засилване на защитата на правата върху интелектуалната собственост, разширяване на достъпа до пазара и гарантиране на правата на чуждестранните компании в Китай – проблеми в основата на оплакванията на САЩ за рестриктивните икономически политики на Пекин.

Американски медии съобщават, че Китай ще харчи 50 милиарда долара за селскостопански стоки в САЩ – основно изискване на Тръмп, но китайските служители не предоставиха никакви цифри на брифинга в Пекин.

„Двете страни се договориха за текста на първата фаза от търговската и икономическа сделка – се казва в китайското изявление по време на пресконференцията – И двете страни са се съгласили, че в следващата стъпка те ще завършат необходимите процедури за правен преглед и превод възможно най-скоро и ще договарят конкретните клаузи за официалното подписване на споразумението. След подписването на споразумението се надяваме и двете страни да го спазват, да работят усилено за прилагането на съответното съдържание на първата му фаза.“

Китай заяви, че частичната сделка ще помогне за разширяване на собствения износ на селскостопански продукти за САЩ.

„За някои от тези проблеми се говори повече от десет години и този път имаме съществен пробив“, каза заместник-министъът на земеделието и селскостопанските въпроси.

Всяко споразумение за увеличаване на вноса на американска селскостопанска продукция ще бъде осъществено по начин, който няма да навреди на китайските фермери, каза той.

Въпреки че Тръмп туитва днес, че преговорите по „фаза втора“ ще започнат „незабавно“, китайската страна реши да стъпва по-предпазливо.

„Що се отнася до консултациите по следващата фаза, това ще зависи от прилагането на споразумението от първата фаза,“ се казва в изявление.

Споразумението също е в съответствие с целта на Китай за по-отворена икономика и преминаване към по-високотехнологично производство, вместо да остане „нискотарифната фабрика на света“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!