Съединените щати проучват възможности за евентуален отговор на руското преустановяване на изпълнението на Договора за ракети със среден и по-малък обсег (ДРСМО), за да се предпазят от руските крилати ракети, заяви постоянният представител на САЩ за НАТО Кей Бейли Хътчисън.

Той каза пред репортери, че САЩ търсят отговор в сферата на конвенционалните оръжия и също така проучват възможността за създаване на нови системи за отбрана заради преустановяването от страна на Русия на изпълнението на ДРСМО.

Русия обяви своето спиране на изпълнението на договора, но това стана след като САЩ съобщиха, че ще прекратят задълженията си по споразумението и обвиниха Москва, че е нарушила условията му.

Тази седмица НАТО ще реши как да реагира на оттеглянето на Русия от ключовия отговор, заяви вчера председателят на алианса Йенс Столтенберг, като подчерта, че всички мерки ще бъдат отбранителни, съобщи АФП.

Договора за ракети със среден и по-малък обсег се очаква да приключи официално на 2 август, след като и Русия, и САЩ се оттеглят, нанасяйки удар върху международните усилия за контрол на въоръженията.

Столтенберг каза, че „няма индикации“, че Кремъл е готов да унищожи ракетната система, която Западът твърди, че нарушава договора. По този повод министрите на отбраната на НАТО по време на преговорите днес и утре ще се опитат да се споразумеят за противодействие.

„Нашият отговор ще бъде отбранителен, добре обмислен и координиран. Няма да бъде подобен на това, което прави Русия“, заяви Столтенберг пред репортери, като допълни, че НАТО не възнамерява да разгърне нови ядрени ракети в Европа.

„Не искаме нова надпревара във въоръжаването, но тъй като Русия разполага с нови ракети, ние трябва да гарантираме, че нашите средства за противодействие и защита остават надеждни и ефективни“, каза още той.

След години на недоволство срещу Русия за системата за крилати ракети 9M729, САЩ обявиха през февруари, че ще се изтеглят от договора през август, ако Москва не отстъпи. 29-те съюзници на НАТО единодушно подкрепиха оценката на Вашингтон, че ядрената система нарушава договора от 1987 г., който забранява изстрелването на ракети с обсег от 500 до 5 500 километра. Дипломатите заявиха, че вместо просто съгласие със САЩ, няколко съюзници са извършили собствено независимо разследване и са стигнали до същото заключение.

Следващата седмица се свиква среща на Съвета НАТО – Русия като последно предложение за убеждаване на Москва да се откаже от ракетите и да спаси договора.

„Призоваваме Русия да поеме отговорния път – каза Столтенберг – Но за съжаление не сме видели никакви признаци, че възнамерява да го направи. Всъщност, тя продължава да развива и изстрелва новите ракети.“

След дълго отричане на съществуването на ракетната система, Русия настоя, че тя се съобразява с договора и на свой ред обвини САЩ в нарушаване на споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!