ядрени бойни глави, ракети

Съединените щати заявиха, че искат незабавна среща с Русия, за да финализират сделката за удължаване на ядрения договор, след като Москва подкрепи американското предложение за замразяване на бойни глави, съобщи АФП.

„Оценяваме готовността на Руската федерация за постигане на напредък по въпроса за контрола на ядрените оръжия – заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортагус – Съединените щати са готови за незабавна среща, за да финализират споразумението. Очакваме Русия да упълномощи своите дипломати да направят същото.“

По-рано днес ТАСС съобщи, че готовността на Русия, заедно със САЩ, да замрази ядрени бойни глави, може да даде възможност през следващите дни да се постигне споразумение за удължаване на Договора за ограничаване на стратегическите бойни оръжия (СТАРТ-3) с една година.

Очаква се по-късно днес специалният представител на американския президент за контрол на оръжията Маршал Билингсли да информира страните от НАТО за състоянието на преговорите с Русия.

По-рано днес руското външно министерство обяви готовността на Русия, ако СТАРТ бъде удължен с една година, да замрази заедно с американската страна ядрените бойни глави за този период при липса на допълнителни изисквания от САЩ.

На 16 октомври руският президент Владимир Путин предложи да се удължи договорът СТАРТ поне за една година без допълнителни условия. Според него допълнителното време дава възможност за провеждане на смислени преговори. Съединените щати обаче отказаха тази оферта заради несъгласието с предложението за незамразяване на бойните глави.

САЩ и Русия подписаха договора през 2010 г. Според неговите условия всяка страна намалява стратегическите си бойни оръжия по такъв начин, че седем години след влизането в сила на документа и в бъдеще, общите им количества да не надвишават 700 разгърнати междуконтинентални балистични ракети (МБР), подводни балистични ракети (ПБР) и тежки бомбардировачи (TБ), 1 550 бойни глави, 800 разгърнати и неразгърнати пускови установки на МБР, БПЛ и ТБ. Договорът остава в сила 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен преди тази дата с последващо споразумение. Той може да бъде удължен за не повече от пет години (т.е. до 2026 г.) по взаимно съгласие на страните.

Москва призовава Вашингтон да не отлага разрешаването на въпроса за удължаване на документа и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването. Както Путин посочи в интервю за „Файненшъл Таймс“ през юни миналата година, ако и това споразумение престане да съществува, „тогава всъщност в света няма да има инструменти за ограничаване на надпреварата във въоръжаването“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!