Според споразумението САЩ ще започнат незабавно изтеглянето на войските си от Афганистан. Преди да се стигне до вътрешноафганистанските преговори, т.е. между талибаните и правителството в Кабул, САЩ и талибаните ще си разменят хиляди затворници.

Уточнено е, че вътрешноафганистанските преговори ще започнат на 10 март. Американският държавен секретар Майк Помпео призова талибаните да „спазят обещанията си и да прекъснат връзките си с Ал Кайда“. От своя страна министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер, който е в Кабул, предупреди, че „САЩ няма да се поколебаят да анулират“ споразумението с талибаните, ако те го нарушат.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който присъства на подписването, бе посрещнат от катарските домакини, заедно с главния преговарящ на Вашингтон Залмай Халилзад.

Съоснователят на движението на талибаните молла Барадар ръководи делегацията на въстаниците.

Съединените щати и техните съюзници ще изтеглят всичките си сили от Афганистан в рамките на 14 месеца, ако талибаните спазят споразумението.

След първоначалното намаляване на войските до 8 600 в рамките на 135 дни от подписването в събота, САЩ и неговите партньори „ще завършат изтеглянето на оставащите си сили от Афганистан в рамките на 14 месеца… и ще изтеглят всичките си сили от останалите бази“, гласи декларацията.

Споразумението от Доха отваря път за поетапното изтегляне на хилядите американски войници от Афганистан след повече от 18 години в замяна на различни ангажименти за сигурност от бунтовниците и обещание да проведат преговори с правителството в Кабул.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук