Киев, Украйна

Днес Русия заяви, че ще „намали драстично“ атаките около Киев и северния град Чернигов. След провелите се днес разговори между Украйна и Тусия в Турция, на които беше постигнато съответното споразумение, американски служител заяви пред Би Би Си, че някои руски сили се отдалечават от украинската столица.

„Да, видяхме, че руснаците започват да се отдалечават от Киев“, каза служителят, който говори при условие за анонимност. Но на този етап нямаме голяма увереност, че това бележи някаква значителна промяна или значимо отстъпление. Руснаците продължават да обстрелват Киев с въздушни удари. Времето ще покаже.“

Същевременно Великобритания заяви, че призовава руските сили да се изтеглят напълно от Украйна.

Запитан дали Джонсън е окуражен от обещанието на Русия да намали военните операции около Киев и Северна Украйна, гороител на британския премиер Борис Джонсън. заяви: „Ние ще съдим за Путин и неговия режим по действията, а не по думите“.

Те допълниха, че е налице известно намаляване на руските бомбардировки около Киев, главно защото украинските сили „успешно отблъскват руските офанзиви“ в северозападната част на града.

Въпреки това те заявиха, че сраженията продължават и има тежки бомбардировки в Мариупол и други райони.

„Затова не искаме да видим нищо по-малко от пълно изтегляне на руските сили от украинска територия“.

По-рано държавният секретар на САЩ заяви, че Америка не е видяла „признаци на истинска сериозност“ от страна на Русия за стремеж към мир, откакто е нахлула в Украйна.

Европейски държави гонят руски дипломати

За разлика от заявките за намаляване на атаките над и около Киев, руската дипломация пое множество удари през последните дни, след като редица европейски държави експулсираха дипломати.

Белгия изгони 21 руски дипломати за предполагаем шпионаж и заплахи за сигурността, според Министерството на външните работи на страната. Холандското външно министерство съобщи, че е изгонило 17 агенти на руското разузнаване, които са били акредитирани като дипломати.

В ответна реакция във вторник Русия обяви експулсирането на 10 дипломати от трите балтийски държави, включително по трима дипломати от Естония и Латвия и четирима от Литва. Това се случва по-малко от две седмици, след като трите балтийски държави изгониха 10 руски дипломати по-рано този месец.

Министърът на външните работи на Ирландия Саймън Ковъни заяви, че четирима висши служители са били помолени да напуснат страната, тъй като дейността им не е отговаряла на международните стандарти за дипломатическо поведение.

В понеделник Северна Македония нареди експулсирането на петима руски дипломати от страната, съобщи външното ѝ министерство. Преди около 10 дни България също пое подобни действия и експулсира 10 руски дипломати заради осъществяване на дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Това следва поредица от подобни стъпки, предприети от Съединените щати и няколко други държави членки на Европейския съюз, от началото на войната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук