ваксина коронавирус

САЩ и Великобритания се подготвят да започнат ваксинация срещу коронавирус още от декември. Британската агенция за лекарства и медицински изделия може да одобри използването на ваксината срещу коронавирус на американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech до 29 ноември. Това съобщи вестник „Дейли Телеграф”, позовавайки се на правителствени източници.

Според тях Националната здравна служба на Обединеното кралство се готви да започне ваксинация на населението от 1 декември. Предвижда се първите ваксинации да бъдат направени на лекари, както и на лица, живеещи в домове за възрастни хора. В средата на декември ще започне ваксинирането и на хора над 80 години, а в самия край на годината ще се ваксинират хора над 70 години. Очаква се всички останали да могат да се ваксинират едва следващата пролет.

Американският имунолог Монсеф Слоухи, който оглавява екип от учени по държавната програма за ускорено разработване на лекарство срещу коронавирус, заяви пред CNN, че ваксинацията на жителите на САЩ срещу коронавирус може да започне на 11 декември.

Според него това ще се случи, ако Американската администрация по храните и лекарствата одобри заявлението за регистрация на ваксини на Pfizer и BioNTech.

Британските власти поясниха миналата седмица, че Лондон вече е подписал предварителни договори за доставка на 40 милиона дози от лекарството на Pfizer и BioNTech, което, както стана известно на 9 ноември, успешно премина третата фаза на изпитанията. Според междинните резултати рискът от заразяване с коронавирус с тази ваксина е над 90% по-нисък, отколкото без ваксината

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!