САЩ и Южна Корея постигнаха споразумение за привеждане в експлоатация на противоракетната система, с инициали ТААД, възможно най-бързо, съобщи министерството на отбраната на Южна Корея, предава „Ройтерс”.

Системата беше разположена на 250 км. южно от столицата Сеул, в отговор на нарастващото напрежение на Корейския полуостров.

„Решихме, че противоракетната система трябва да бъде разположена възможно най-скоро, според споразумението между САЩ и Южна Корея и на фона на ситуацията на полуострова. Сметнахме, че е най-добре системата да бъде позиционирана на територията на страната, за да осигурим стратегическите й възможности”, каза говорителят на военното министерство Мун Санг-Гюн.

Заради опасенията от развитието на ядрената програмата на Северна Корея, говорителят на ведомството каза, че частичното разполагане на противоракетната система трябва да покаже, че САЩ и Южна Корея имат възможност да противодействат на провокациите на Пхенян.

Двете държави се договориха миналата година да поставят системата, с инициали ТААД, в отговор на Севернокорейската заплаха. Китай обаче твърди, че модернизираният радар на ракетите позволяват те да достигнат до тяхна територия и да застраши сигурността на китайския народ.

Американските законотворци дават разнопосочни оценки на последните събития. Да обсъдят начините за противодействие на развиващата се ядрена програма на Северна Корея, в Белия дом бяха поканени всички 100 членове на Сената, включително държавният секретар Рекс Тилърсън, министърът на отбраната Джим Матис и директорът на националното разузнаване Дан Кост.

„Единствено Китай може да повлияе на Северна Корея, затова трябва да окажем влияние на Китай, защото те смятат, че оцеляването на този режим е от изключително значение. Нашият много скромен натиск върху Китай означава, че Уолстрийст ще спечели”, коментира демократът от Калифорния Брад Шърман.

По-късно вицепрезидентът Майк Пенс проведе среща с други четирима служители на администрацията, която обаче остана тайна за медиите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук