американски паспорт

Властите в САЩ издадоха първия паспорт с обозначение „X“ на мястото, където се отбелязва мъжки или женски пол.

Това се счита за крайъгълен камък в признаването на правата на хората, които не се идентифицират като мъже или жени. В началото на следващата година се очаква хората с различна ориентация да могат да попълнят и собственоръчно като какви се самоопределят. Това съобщи Държавният департамент, цитират от CNBC.

Специалният дипломатически пратеник на САЩ за правата на ЛГБТ, Джесика Стърн, нарече първият такъв паспорт „исторически“. Тя заяви, че така САЩ са напълно актуални към новата реалност, в която има „по-широк спектър от човешки полови характеристики“.

„Когато човек получи документи за самоличност, които отразяват истинската му самоличност, той живее с по-голямо достойнство и уважение“, каза Стърн.

Властите, обаче, не уточняват на кого е издаден паспортът.

Още през юни източници от Държавния департамент обявиха, че властите все повече се приближават към идеята да въведат графа за трети пол. Заявлението за паспорт и актуализацията на системата за личните данни с добавяне на опцията за обозначение „X“ все още трябва да бъдат одобрени от Службата за управление и бюджет, която одобрява всички правителствени формуляри, преди да могат да бъдат издадени.

Отделът вече също така позволява на кандидатите сами да избират своя пол като мъж или жена. Вече не се изисква от тях да предоставят медицинско удостоверение, ако полът им не съвпада с този, посочен в другите им документи за самоличност.

Съединените щати са поредната страна след Австралия, Нова Зеландия, Непал и Канада, която позволява на своите граждани да посочват в паспортите си пол, различен от мъжки или женски.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук