Държавният департамент на САЩ потвърди, че Русия е освободила генералното консулство в Сан Франциско и сградите на руското търговско представителство във Вашингтон и неговия филиал в Ню Йорк, съобщава БГНЕС. Американските официални лица извършиха „обход“ на трите посочени обекта в присъствието на служители от руското посолство.

Държавният департамент опроверга заявления на Москва, че американската страна заплашвала да „изкърти външната врата“ на един от обектите, а ФБР извършило „обиск на сградите“. Това не е истина, съобщиха от Държавния департамент.

Руският търговски представител във Вашингтон Александър Стадник потвърди, че е снет дипломатическият имунитет на комплекса. На място дежурят както полицаи, така и цивилни служители на компетентните органи на САЩ. Американски представител потвърди пред кореспондент на ТАСС, че търговското представителство е преминало под контрола на Службата за дипломатическа безопасност към Държавния департамент на САЩ. Тази служба е „силовото“ подразделение на американското външнополитическо ведомство, тя има статута на федерална институция. По принцип се занимава с безопасността на държавния секретар и американските дипломатически мисии в чужбина, с осуетяване на мошеничества с паспорти и визи, охранява и високопоставени чуждестранни длъжностни лица в САЩ.

Действията на американските власти са част от дипломатическата война между САЩ и Русия. Миналия месец САЩ поискаха от Русия да закрие до 2 септември консулството си в Сан Франциско и търговските си представителства във Вашингтон и Ню Йорк. Вашингтон обясни, че това е в отговор на искането на Москва да бъде съкратен американския дипломатически персонал в Русия със 755 души – или до 455 души. Кремъл обясни искането си с антируските санкции, които американският Конгрес гласува това лято.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!