Всяка некоординирана турска операция в Сирия би предизвикала голяма тревога в САЩ, заяви говорителят на Пентагона Шон Робъртсън.

Според него Съединените щати са фокусирани върху това да работят съвместно за зоната за сигурност.

В същото време Робъртсън заяви: „Всяка некоординирана военна операция на Турция би ни причинила дълбока загриженост, тъй като би навредила на взаимните ни интереси в осигуряването на сигурност в Североизточна Сирия“.

„Ние работим в тясно сътрудничество с нашия партньор в НАТО – Турция, за бързото прилагане на механизма за сигурност.“, добави говорителят на Пентагона.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че решението за турската операция в Северна Сирия източно от Ефрат може да бъде взето „днес или утре“. Той добави, че целта на операцията ще бъде изчистване на сирийската граница с Турция от силите за самоотбрана на сирийските кюрди, създаване на зона за сигурност там и настаняване на сирийски бежанци от Турция.

Според Ердоган САЩ, които осигуряват военна подкрепа на сирийските кюрдски сили за самозащита, трябва да отговорят на въпроса дали признават тези терористични организации.

По-рано турско-американските преговори приключиха в Анкара със споразумение за създаване на зона за сигурност в северна Сирия източно от Ефрат. Според турското министерство на отбраната Анкара и Вашингтон постигнаха споразумение за създаване на координационен център за съвместни операции и планираната зона. В същото време Ердоган каза, че Анкара ще започне операция срещу кюрдските сили, контролиращи този регион, ако САЩ се изтеглят от формирането на зона за сигурност.

Официален Дамаск категорично се противопостави на турско-американското споразумение, тъй като според сирийското правителство то представлява грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и грубо нарушение на принципите на международното право и Устава на ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук