САЩ ще изпратят около 750 войници в Близкия Изток в отговор на събитията от последния ден на 2019 година в Ирак. Част от американската 82-а въздушнопреносима дивизия получи заповеди за бързо разгръщане в Кувейт след нападение срещу американското посолство в Багдад от проиранска тълпа.

Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспър след вчерашната атака срещу американското посолство в Багдад.

„Около 750 войници незабавно ще бъдат разположени в региона“, се казва в изявление на Еспър.

Американското правителство изпрати два хеликоптера Апачи, които прелетяха над американското посолство в Багдад, за да демонстрира сила. По-рано около 100 морски пехотинци бяха преместени от Кувейт в иракската столица, за да подсигурят безопасността на посолството.

Държавният секретар Майк Помпео обяви, че засега няма планове за евакуация на служителите на посолството.

„Посолството на САЩ в Ирак е от часове е БЕЗОПАСНО! Много от нашите велики бойци, заедно с най-смъртоносната военна техника в света, веднага се втурнаха към мястото. Благодарете на президента и министър-председателя на Ирак за бързата реакция при поискване “, написа Тръмп в Туитър във вторник вечерта.

„Иран ще бъде изцяло отговорен за загубени животи или претърпени щети във всяко от нашите съоръжения. Те ще платят много ГОЛЯМА ЦЕНА! Това не е предупреждение, а заплаха. Честита Нова Година!’, добави американският президент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!