Нов въздушен удар на САЩ е бил насочен към висш командващ в иракската паравоенна група „Хашед ал Шааби” рано тази сутрин, съобщи АФП, позовавайки се на иранската държавната телевизия. Новата атака е само ден след като нападение с дрон уби висшият ирански генерал Касем Солеймани.

Каналът заяви, че атаката се е провела северно от иракската столица Багдад, но не посочи конкретната цел.

Полицейски източник съобщи за АФП, че бомбардировката е ударила конвой на групировката „Хашед” и е оставила „мъртви и ранени“. Източникът не е посочил конкретно броя на жертвите и ранените.

От Вашингтон твърдят, че целта на нападението е било да предотврати бъдещи атаки от страна на Иран, насочени към американски дипломати и военни.
Междувременно Доналд Тръмп заяви, че САЩ убивайки иранския генерал Касем Солеймани, се опитват не да започнат, а да спрат войната.
„Вчера предприехме действия за спиране на войната. Не предприехме действия за започване на война“, заяви Тръмп в телевизионно изявление, излъчвано от резиденцията му във Флорида.

Той обвини Солеймани в подготовката и извършването на терористични атаки.

„Смъртта на невинни хора беше нездравословна страст на Солеймани. Той допринесе за терористичните атаки от Ню Делхи до Лондон. Днес си припомняме жертвите на много зверства на Солеймани и се утешаваме от факта, че неговата власт, основана на терора приключи. Той извърши терористични актове за дестабилизиране на Средния Изток през последните 20 години. Това, което направихме вчера, трябваше да бъде направено отдавна“, каза Тръмп.

Той добави, че „бъдещето принадлежи на народа на Иран, а не на терористите, които въвличат нацията си в кръвопролития в чужбина“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!