Американският министър на енергетиката Рик Пери заяви, че държавата планира да наложи санкции на „Северен поток-2“, пише Блумбърг.

„Камарата на представителите и Сената подготвят проектозакон за санкции срещу компаниите, участващи в проекта „Северен поток-2 “, заяви Пери.

Проектът „Северен поток“ 2 предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия.

Газопроводът ще преминава през териториални води или изключителни икономически зони на Руската федерация, Финландия, Швеция, Дания и Германия. От тези страни операторът на проекта Nord Stream 2 AG остава да получи разрешение за строеж само от Дания.

От месеци САЩ лобира против изграждането на газопровода „Северен поток” 2 към Европа, противопоставяйки се на основния поддръжник на проекта Германия и заставайки на страната на източноевропейските държави като Полша.

От юли, според Европейската комисия, кумулативният внос на ЕС на втечнен природен газ се е увеличил с 272%, за предходния период – до общо 10,4 млрд. куб. метра.

Германия реагира остро на посланията от САЩ. Преди дни шефът на комисията за икономика и енергетика на Бундестага Клаус Ернст каза:

„Американците искат да продават своя газ на европейския пазар и мерките, които те задействат в тази връзка, не винаги са приятни. Тези мерки са насочени не само против руснаците, но и срещу европейците, например срещу немските компании, които участват в „Северен поток-2“.

По неговите думи се появява впечатлението, че Германия е колония на САЩ.

„Руският газ за нас е по-привлекателен, отколкото втечнения, по екологични причини. Второ, взимайки предвид цените, американският газ е не е конкурентноспособен в сравнение с руския“, добави политикът.

През януари Ричард Гренел изпрати писма до редица немски компании, в които ги заплаши със санкции за поддръжката на „Северен поток-2“.

Тогава американският посланик заяви, че Вашингтон е против проекта, тъй като той „носи сериозни геополитически последствия“ за европейските съюзници и партньори на САЩ.

През май в интервю за сп. „Фокус“ Гренел отново напомни за възможните санкции против компаниите, които участват в проекта за газопровода.

По същата тема се изказа и федералният канцлер Ангела Меркел. Според нея Еврокомисията не може да спре строителството на „Северен поток-2“, независимо от приемането на новата газова директива на ЕС, предаде думите ѝ в. „Ханделсблат“.

„Проектът на практика е напълно утвърден. Новата газова директива дава на Еврокомисията повече възможности за протестиране (срещу строителството на „Северен поток-2“), но тя не възпрепятства проекта“, каза Меркел.

Канцлерът нарече „ключов момент“ в строителството на газопровода Украйна. Според Меркел Киев трябва да остане транзитьор на газ, независимо от появата на нов газопровод.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!