коронавирус, covid-19

Втората глобална среща на върха относно Covid-19 ще се проведе на 12 май, обяви Белият дом в изявление (link is external). Новината идва на фона на факта, че подвариантът BA.2 започна да се налага в няколко района на САЩ.

В изявлението на Белия дом се казва, че виртуалната среща ще бъде съпредседателствана от Съединените щати, заедно с настоящия председател на Г-7 Германия, председателя на Г-20 Индонезия, председателя на Африканския съюз Сенегал, като и Белиз, настоящ председател на Карибската група КАРИКОМ.

Акцентира се, че има нужда от стратегия, насочена към контролиране на Covid-19 в световен мащаб и да се тушира въздействието му.

Джо Байдън свика първата глобална среща на върха относно Covid-19 миналия септември, призовавайки за международно сътрудничество за намиране на стратегии за прекратяване на пандемията. Вариантите Делта и Омикрон обаче предизвикаха покачване на нивата на заразяване, докато по-малко от 60% от световното население е напълно ваксинирано.

Срещата ще се съсредоточи върху няколко области. Те включват ваксинация, тестове и лечения, особено за най-рисковите групи, разширяване и защита на здравната работна сила и минимизиране на прекъсванията на рутинните и основни здравни услуги, както и генериране на устойчиво финансиране за здравна сигурност, здравни системи и за потушаване на бъдещи пандемии.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук