Доналд Тръмп, САЩ, мита
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

САЩ ще отложат планираното увеличение на митата за внос на стоки от Китай на стойност 200 милиарда долара след „сериозния прогрес”, който бе направен по време на търговските преговори, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

„Радвам се да съобщя, че САЩ постигнаха сериозен успех при нашите търговски разговори с Китай относно важни структурни въпроси като защита на интелектуалната собственост, технологична търговия, земеделие, услуги, валута и други проблеми”, написа Тръмп в Туитър.

„В резултат на тези продуктивни разговори аз ще отложа увеличението на митата, което е предвидено за 01 март. Ако и двете страни постигнат допълнителен прогрес ние ще планираме среща с президента (на Китай) Си Дзи Пин, за да подпишем споразумението. Това е един много добър уикенд за САЩ и Китай”, написа американският лидер.

Китай също отчита, че е постигнат напредък.

Китай и САЩ направиха „значителен напредък” в преговорите за решаването на търговската война, заяви китайската държавна медия.

Двете страни „направиха значителен успех по специфични проблеми” като обмена на технологии, интелектуална собственост, безмитни бариери, сектора на услуги, земеделие и валутни нива, заяви Синхуа.

Делегацията „се приближи до постигането на важния консенсус, който бе започнат” от президентите Доналд Тръмп и Си Дзипин, когато се съгласиха за постигането на примирие през декември месец, по време на търговската война.

Двете страни се съгласиха да „извършат следващите действия в съответствие с указанията на двамата държавни глави”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!