Министерството на финансите на САЩ подготвя нови правила, с които ще се опита да спре фирми с поне 25% китайска собственост да купуват американски компании в „индустриално значими“ технологични области.

Информацията е на „Ройтерс”, която се позовава на в-к „Уолстрийт джърнъл”.

Според запознати източници, цитирани от вестника, Съветът за национална сигурност и търговското министерство на САЩ също така подготвят планове за „засилен” контрол на износа, за да не позволят подобни технологии да отидат в Китай.

Очаква се плановете да бъдат обявени до края на седмицата. Те обаче не са окончателно подготвени и индустрията ще има възможност за коментар преди влизането им в сила.

Целта на закона е да се попречи на китайските планове, очертани в стратегията „Произведено в Китай 2025“, предвиждаща Китай да стане световен лидер в 10 ключови сектора, включващи роботика, авиокосмическа промишленост и автомобили с чиста енергия.

Американското правителство възнамерява да се съсредоточи само върху новите сделки и няма да се опитва да разваля вече съществуващите, а планираното ограничение за инвестиции няма да прави разлика между китайски държавни и частни компании.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!