САЩ и Русия

Съединените щати планират да обявят нови санкции срещу представители на Русия. Те ще обхванат руските власти и юридически лица, съобщи Ройтерс, като се позовава на няколко източника. Очаква се мерките да бъдат обявени днес.

Това е част от отговора на американското правителство на пробив в киберсигурността, установен през декември и според Вашингтон организиран вероятно от Русия. Кибератаката засегна софтуера, произвеждан от компанията СоларУиндс и позволи на хакери достъп до хиляди компании и правителствени офиси, използващи нейните продукти.

Близо 30 юридически лица в Русия ще бъдат засегнати от тези санкции заради кибератаката или намесата в президентските избори в САЩ, а десет руски официални лица ще бъдат експулсирани.

Агенция „Блумбърг“ съобщи, че обект на санкциите ще бъдат двайсетина юридически лица, сред които контролирани от руското разузнаване издания, както и чужди компании, действащи в интерес на Москва. Според източник на Блумбърг около десет руски официални представители и дипломати ще бъдат експулсирани от САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!