Съединените щати приветстват решението на българското правителство да закупи осем многоцелеви изтребителя F-16, боеприпаси и оборудване.

Това се казва в изявление за медиите на говорителя на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагъс по повод продажбата на изтребителите.

Ние поздравяваме министър–председателя Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента им да модернизират своите въоръжени сили посредством придобиването на тези високо боеспособни и съвместими с НАТО изтребители. Ние се надяваме да работим заедно с България по този проект и да укрепим нашето дългосрочно стратегическо партньорство. Ние оценяваме също така и важната роля на Конгреса на САЩ в подкрепа на използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази сделка, както и координираните усилия на правителството на САЩ за постигането на този успех“, се казва в изявлението.

В началото на днешното заседание на правителството, премиерът Бойко Борисов каза:

„Поздравявам Министерството на отбраната и на финансите, на икономиката, всички които работиха по този стратегически проект за превъоръжаване на Българската армия“.

И добави:

„Виждате, че в света се оценява, това, което излиза от Департамента на САЩ го четат всички. Въпреки опитите и глупостите, които се наслушахме в България. Мисля, че извън страната никой не би си помислил, че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, корупционни действия или каквото и да било“, смята премиерът.

Борисов отбеляза, че отговорните министерства по сделката са работили във „враждебна среда, въпреки нежеланието на политическите и институционални опоненти да превъоръжим с един от най-добрите самолети българските ВВС“.

„Поздравявам ви за силата и куража и търпението. За много хора извън България е невъзможно да се случи, а то се случи. Все още армията е въоръжена със старите руски оръжия. Така че изтърпяхте много, но оценката на Департамента е достатъчно ясна, заяви премиерът пред министрите.

Договорът за придобиването на изтребителите беше ратифициран вчера в Държавен вестник.

Миналата седмица в петък депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев, наложено върху закона за придобиването на самолетите.

България ще купи 8 самолети F-16 на стойност 2,2 млрд. лева, а първите изтребители трябва да бъдат доставени у нас до 2023г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!