Джо Байдън

Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията /CDC/ обявиха, че премахват изискването за задължително носене на маски за хора, напълно ваксинирани срещу коронавируса.

„Всеки, който е напълно ваксиниран, може да участва в дейности на закрито и на открито без да носи маска или да спазва физическо дистанциране“, заяви директорът на CDC Рошел Валенски.

„Ако сте напълно ваксинирани, можете да започнете да правите нещата, които сте спрели да правите преди пандемията“, каза той.

Решението е следствие на натрупване на данни, показващи изключително високата ефективност на ваксините, не само за предотвратяване на заразяване или пренасяне на заразата.

В редките случаи, когато някой, който е напълно ваксиниран, се зарази, изследванията показват, че е малко вероятно да имат висок вирусен товар в носа си. Следователно е много малко вероятно да предаде вируса на други хора.

Според уебсайта на CDC, маските все още могат да се изискват в самолети, автобуси, влакове и други форми на обществен транспорт, както и в транспортни центрове на САЩ като летища и гари.

Напълно ваксинираните международни пътници, пристигащи в Съединените щати, все още трябва да бъдат тествани в рамките на три дни след пристигането си в страната или да покажат документация за възстановяване от коронавируса през последните три месеца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!