Съединените щати одобриха сделка за 8 милиарда долара като военна продажба на 66 изтребителя F-16 на Тайван, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната.

„Държавният департамент взе решение за одобрение на евентуална чуждестранна военна продажба според TECRO [Тайбейско икономическо и културно представителство] за самолетите 66 F-16C / D Block 70 и свързаното с него оборудване и подкрепа за приблизителни разходи от 8 милиарда долара“, се казва в съобщение днес, цитирано от Спутник.

Предложената сделка помага да се обслужват националните и икономическите интереси за сигурността на Съединените щати, като се подкрепят усилията на Тайван да модернизира военните си сили и да се поддържа надеждна отбранителна способност, според съобщението.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната също заяви, че предложената продажба ще помогне за поддържане на политическа стабилност, военното равновесие и икономическият напредък в региона.

В петък говорителят на китайското външно министерство заяви по време на пресконференция, че САЩ нарушават суверенитета на Китай и се намесват във вътрешните му работи, като предоставят на Тайван изтребители.

Припомняме, че България приключи сделката за закупуването на 8 изтребетиля Ф-16, като макар и по-малката бройка самолети, цената на един от тях е същата, на която ги закупува Тайван.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!