ракети

САЩ предлагат на Русия или да се откаже от ракетната система 9М729, или да я модифицира, така че тя да изпълнява изискванията на Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег на действие /ДЛРСМО/. Това заяви заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите на контрола над оръжията и международната сигурност Андреа Томпсън.

„Завръщането към изцяло и подаващо се на проверка изпълнение на ДЛРСМО означава, че Русия или трябва да се откаже от ракетната система 9М729, или да я промени, така че нейният радиус на действие да отговаря на всички изисквания на договора“, заяви заместник-държавният секретар.

САЩ са уведомили Русия какви стъпки очакват от нея за завръщането на Москва към изпълнението на ДРЛСМО, уточни Андреа Томпсън.

„Кратко изложихме пред Русия редица стъпки. Русия знае за тях. Това е част от условията на подписания от нас договор“, заяви тя.

Вашингтон даде срок от 60 дни на Москва да се завърне на практика в договора, който САЩ смятат за нарушен поради разработвенето на горепосочената ракета. В този срок, според държавния секретар Майк Помпео, страната му няма да предприема активни действия и няма да разполага нови ракети в Европа. Администрацията на президента Тръмп вижда като проблем пред договора и необързаността на Китай с подобно споразумение, което дава възможност на Пекин да разработва и трупа ракети с малък и среден обсег на действие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!