АЕЦ "Белене"
На снимката от ляво на дясно: посланикът на САЩ Херо Мустафа, помощник-държавният секретар Франсис Фанън и министърът на енергетиката Теменужка Петкова /източник: Министерство на енергетиката/

„Турски поток“ или „Балкански поток“ – това за САЩ е едно и също и няма да има разлика, когато става дума за налагане на санкции, стана ясно от позицията на Франсис Фанън, помощник-държавен секретар в Бюрото за енергийни ресурси на държавния департамент на САЩ, при срещата му с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, на която присъства и посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Посещението на американският висш държавен служител изглежда логично следствие на новото забавяне на строежа на интерконектора между България и Гърция. Той щеше да се строи с ускорени темпове /по думите на министър Петкова отпреди година/, но съвсем наскоро стана ясно, че няма да е готов не само до Нова година, но най-вероятно и в договорния срок -края на април 2021. В комбинация с терминала за втечнен газ край Александруполис, интерконекторът дава възможност за реална диверсификация на българското снабдяване с газ, което сеге се осъществява почти изцяло от Русия. Тъй като трасето дава опция за доставка на американски втечнен газ и за други клиенти, САЩ са заинтересувани от успешното приключване и на двата проекта, което ще им даде възможност да предложат алтернатива на руския газ в региона, стеснявайки възможностите на Русия да упражнява политически натиск върху страните със зависими от нея енергетики.

Зад дипломатическата учтивост ясно прозря категоричната решителност на САЩ да не правят компромиси с руските енергийни проекти, които разглеждат като проводник на политическо влияние. Това се отнася както за продължението на „Турски поток“ през българска територия, така и за проекта АЕЦ „Белене“, който не получи никак ласкава оценка от Фанън в изказването му за медиите.

На снимката: Франсис Фанън

Турски или Балкански поток – няма значение

„За нас името няма значение, то не променя факта, че Русия използва енергетиката като инструмент. Ние не правим разлика. Не знам, може да е проблем в превода, но за нас „Турски поток“ и „Балкански поток“ са едно и също“ – коментира той в разговор с българските журналисти днес.

САЩ имат два закона за ограничаване на „зловредното руско влияние“ през енергетиката- CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) и PEESA (Protect European Energy Security Act) и PEESCA (Protecting Europe’s Energy Security Clarification Act), които на практика визират двата газопровода „Северен поток 2“ и „Турски поток“, които създават зависимост на Европа от руското синьо гориво. Помощник-държавният секретар каза достатъчно за отношението на САЩ към руските енергийни проекти, като заяви, че въпреки поляризираната предизборна обстановка в САЩ по тази тема има пълно единодушие. Това практически означава, че за отношението към проекти като „Балкански поток“ няма да има значение дали следващият президент ще бъде Тръмп или Байдън.

АЕЦ „Белене“ – пари нахалос

Част от строителната площадка на АЕЦ „Белене“

Гостът потвърди и негативното отношение към проекта „Белене“ и подчерта, че това е просто друга форма на енергийна зависимост, тъй като става дума за „сключване на брак за 50 години напред“, което поражда у САЩ „геополитически притеснения“.

Освен това Фанън подчерта, че проектът „Белене“ почива на остарели технологии, които руснаците не ползват и в собствената си страна.

„Защо България би искала да изпитателен полигон за остаряла технология? Споделям нашата гледна точка и тя е, че говорим за грешно похарчени пари за неподходяща технология“ – заяви енергийният дипломат, практически изливайки студен душ върху намеренията на българските власти да направят опит да възкресят брадясалия проект.

Той препоръча България да се огледа за други, по-съвременни технологии в ядрената сфера и посочи за пример това, че в АЕЦ „Козлодуй“ може да се използва и различно гориво, явно имайки предвид изпитанията на американската компания „Уестингхаус“ на гориво за българската централа с оглед на очаквания през 2024 година търг за доставки. Той окачестви стъпките на правителството по посока на диверсификация на тези доставки като достатъчно добри.

Според Фанън страната ни има по-добри опции от „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“, просто трябва да се огледа за тях.

Одобрение за терминала край Александруполис

Похвалите за България дойдоха главно по посока на усилията й по проекта за терминала за втечнен газ крой Александруполис.

Франсис Фанън отбеляза, че САЩ приветстват участието на България в терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Преди посещението си у нас той бе в Гърция заедно с държавния секретар Майк Помпео, където сериозна част от разговорите са били посветени на енергийната диверсификация и енергийната сигурност в региона.

България оценява подкрепата на САЩ

„България разглежда изграждането на междусистемната връзка с Гърция и участието в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис в синергия“, подчерта министър Петкова.

С участието си в тях страната ни извършва реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и се превръща в ключов фактор за този процес в региона, каза тя. Енергийният министър оцени високо подкрепата на САЩ за превръщането на България в регионален енергиен хъб.

На снимката: Теменужка Петкова

България работи активно за гарантиране на енергийната сигурност и оценява високо подкрепата на САЩ за изпълнението на приоритетните инфраструктурни проекти в тази област – междусистемната връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ край Александруполис.

По думите на министър Петкова изграждането на междусистемната връзка Гърция-България е ключов приоритет на правителството в енергийната сфера. Тя информира помощник-държавния секретар Фанън за напредъка по отношение на проекта – произведени тръби за 150 км, разчистени 103 км от трасето, разнесени тръби над 80 км, започнат процес на заваръчни дейности, изкопаване на траншея и полагане на тръби. Енергийният министър потвърди силната ангажираност на правителството за успешното завършване на междусистемната връзка като инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук