Съединените щати са готови да защитят  с военна сила собствената си територия и тази на съюзниците си и да сложет край на ядрените опити на Северна Корея. Това заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли, съобщи американският телевизионен канал Си Ен Ен.

Тя добави, че предпочитаното решение е мирно, чрез дипломатически натиск , но действията на Пхенян затварят възможностите за постигането му.

Китайският постоянен представител в ООн Лю Цзеи заяви, че постоянното изстрелване на балистични ракети от северна Корея  е „неприемливо“ и нарушава международните договорки в тази сфера.

„Призоваваме всички страни в конфликта да проявят търпение, да избягват провокациите и войнствената реторика, да покажат воля за безусловен диалог и да си сътрудничат за сваляне на напрежението“, заяви Лю пред Съвета за сигурност (СС) на ООН, цитиран от „Ройтерс“.

Той  поиска също САЩ да спрат разгръщането на противоракетната си система в Южна Корея.

Китай е основният съюзник на Северна Корея и най-големият й търговски партньор.

Изказването на Лю беше след като Хейли отправи критика към Русия, „която не изразява подкрепа за засилване на международните санкции срещу Северна Корея. При това положение, ще действаме самостоятелно“, заяви още постоянният представител на САЩ в ООН. Тя повтори, че страната й предпочита да се постигне прекратяване на ядрената програма на Пхенян по пътя на международния натиск.

Позицията на Русия и Китай са от ключово значение за мирното решение на кризата на Корейския полуостров. Засега двете страни не са много активни в противопоставянето на Северна Корея, но изразяват несъгласие срещу разполагането на американската противоракетна система THAAD в Южна Корея.

Във вторник Севрна Корея направи поредния опит с ядрена балистична интерконтинентална ракета, а Белият дом заяви, че това е пряка заплаха за сигурността на САЩ. В петък предстои среща между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин в рамките на Г-20. 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!