На снимката: Хамза Бин Ладен

Синът на Осама бин Ладен е бил убит при специална операция на САЩ, обяви президентът Доналд Тръмп след като миналия месец министърът на отбраната Марк Еспер заяви, че доколкото знае, Хамза бин Ладен, известен като „принцът на джихада“, е мъртъв.

„Хамза бин Ладен, високопоставен член на „Ал Кайда“ и син на родения в Саудитска Арабия терорист и създател на „Ал Кайда“ Осама бин Ладен е бил убит при американска антитерористична операция в региона на границата между Афганистан и Пакистан – се казва в изявление на президента на САЩ, разпространено днес, без да се уточнява къде и как точно е бил ликвидиран Хамза – Смъртта на Хамза бин Ладен не само лишава „Ал Кайда“ от лидера й и прекъсва символичната връзка с баща му, но и подкопава важните оперативни дейности на групировката.“

През август, редица американски медии съобщиха, като цитираха източници от разузнаването, че младият бин Ладен е бил убит през последните две години по време на операция, в която са участвали и Съединените щати.

Според Тръмп, Хамза бин Ладен е имал важна роля в терористичната структура и е подготвял нови атаки срещу интересите на САЩ. Смята се, че 15-то от общо 20-те деца на Осама бин Ладен и син на третата му жена, Хамза, е на около 30 години. Той е смятан за настоящ лидер групировката, съобщи Държавният департамент на САЩ, обявявайки 1 милион долара награда за главата му през февруари 2019 година. АФП отбелязва, че наградата вероятно е обявена след смъртта му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук