САЩ, Сирия

Министерството на отбраната на САЩ обяви днес, че съкращават броя на военните си в Афганистан и Ирак до 2 500 души във всяка от страните. Заявление по този въпрос направи изпълняващия длъжността министър на отбраната Кристофър Милър. То беше публикувано на сайта на институцията.

В прессъобщението се казва, че числеността на военните е намалена по указание на президента Доналд Тръмп.

По информация на агенция „Ройтерс“ от началото на седмицата, военното министерство не е спряло извеждането на американските войски от Афганистан, въпреки влизането в сила на бюджета за отбрана за текущата финансова година. Той забранява по-нататъшно съкращаване на контингента, докато Пентагонът не информира Конгреса за оценката на риска, свързан с подобни действия. Според източник от Конгреса, „предложеното извеждане на войските е нарушение на закона“. По информация на „Ройтерс“, към момента в Афганистан се намират 3 000 американски военнослужещи.

На 19 февруари 2020 г. в Доха беше подписано мирно споразумение между САЩ и радикалното движение „Талибан“, което предвижда извеждане на войските на САЩ и на техните съюзници от територията на Афганистан в рамките на 14 месеца. От своя страна, талибаните се ангажират да не използват територията на страната за действия, представляваши заплаха за сигурността на САЩ и на техните съюзници.

По-рано шефът на Пентагона Кристофър Милър съобщи, че до 15 януари 2021 г. Вашинггон възнамерява да остави в Афганистан и Ирак по 2 500 свои военнослужещи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!