Съединените щати няма да се присъединят към глобалния договор за миграция, който трябва да се приеме през 2018 година, защото не отговаря на интересите на страната. Това съобщи снощи постоянното представителство на САЩ в ООН.

„Днес мисията на САЩ в ООН уведоми генералния секретар, че САЩ прекратяват участието си в Глобалното споразумение за миграцият”, се казва в съобщението на мисията.

Документът припомня, че предишната администрация на Барак Обама се е присъединила към Нюйоркската декларация, приета на 19 септември 2016 година.

В нея всичките 193 страни-членки на ООН се задължиха да приемат през 2018 година два глобални договора, които ще засегнат управлението на бежанските потоци и мерките спрямо бежанците.

„Нюйоркската декларация съдържа множество положения, които не съответстват на политиката на САЩ в сферата на миграцията и бежанците, а също на принципите на администрацията на Тръмп“, казва се в становището на американската мисия към ООН.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви:

 „Америка се гордее със своя мигрантски произход. Нито една държава не е направила повече от САЩ и нашата щедрост ще продължи.”

По думите й американската страна възнамерява сама да определя своята мигрантска политика. „Ние сами ще решаваме как най-добре да контролираме совите граници и на кого ще бъде позволено да влиза в нашата страна.

Глобалният подход в Нюйоркската декларация просто е в разрез със суверенитета на САЩ“, подчерта Хейли.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!