САЩ, Китай, мита

Американският президент Доналд Тръмп е инструктирал екипа си да продължи със следващия рунд на мита срещу китайските стоки, предават американски медии.

Митата се очаква да засегнат стоки на стойност 200 милиарда долара, включително електронни части и потребителски стоки, като ръчни чанти, съобщи Би Би Си.

Все още не е ясно кога ще влязат в сила новите мита, които може да са 25% повишение.

Властите все още работят по финалния списък с продуктите.

Президентът Тръмп нареди на екипа си да започне подготовка на митата. Новите санкции ще се включат към вече наложени на китайските стоки на стойност 50 милиарда долара.

Към момента информацията за новите тарифи не е потвърдена официално.

Тръмп неколкократно заяви волята си да наложи нови санкции, пренебрегвайки предупрежденията на икономистите и широката опозиция от страна бизнеса в САЩ

На 7 септември Тръмп заяви, че новите мита на стойност 200 милиарда долара „може да бъдат наложени много скоро“ и добави, че митата на стойност 267 милиарда долара, което е стойността на цялостния внос на китайски стоки в САЩ, може да бъдат „въведени в най-кратък срок, ако поискам“.

От Белия дом и от офиса на американските търговски представители не отговориха на запитванията за коментар.

Блумбърг, които първи съобщиха са това решение на президента, твърдят, че администрацията отлага коментарите, до момента, в който ще се разпространи списъка с продукти, засегнати от митата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук