Джулиан Асанж, Джулиан Асандж
на снимката: Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

САЩ тайно повдигнаха обвинение на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, предаде ДПА.

Разкритието бе направено от американския вестник „Вашингтон пост“, позоваващ се на разсекретен неотдавна съдебен документ по дело, което не е свързано с Асандж.

Според медията, министерството на правосъдието на САЩ не е планирало да разпространява информацията за обвиненията, но помощник-прокурор неволно разкрил тези данни.

Оказва се, че той написал на свързан с делата съдия, че „с оглед личността на обвиняемия и общественото внимание към този случай не съществува друга процедура, която да ни помогне да запазим в тайна това, че на Асандж са повдигнати обвинения“, а по-късно добавил, че обвиненията „не трябва да бъдат разгласявани, докато Асандж не бъде арестуван“.

От щата Вирджиния се оправдаха, че името на Асандж е споменато в документите погрешка.

ФБР от своя страна отказаха да коментират информацията на „Вашингтон пост“.

Други вестник – „Уолстрийт джърнъл“ писа вчера, че министерството на правосъдието се готви да предяви обвинения на Джулиан Асандж и че те ще са най-вероятно в шпионаж.

Въпреки предявените обвинения, не е сигурно дали Асандж въобще ще може да бъде съден в Съединените щати, тъй като от юни 2012 година той живее в еквадорското посолство в Лондон, откъдето представители на други държави не могат да го изведат по насилствен път.

Когато за първи път помоли за убежище в посолството на Еквадор, Асандж го застрашаваше екстрадиция в Швеция, където срещу него бяха повдигнати обвинения за сексуални престъпления.

Тогава основателят на „Уикилийкс“ заяви, че обвиненията на шведското правосъдие срещу него са изфабрикувани и са само предлог той да бъде арестуван, екстрадиран в САЩ и съден там заради публикуваните от сайта му тайни американски документи.

Обвиненията срещу Асандж в Швеция в крайна сметка бяха оттеглени, но Съединените щати до този момент така и не разкриваха дали срещу него има повдигнати обвинения и от американското правосъдие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук