САЩ студенти

САЩ забраняват влизането в страната на току-що приетите в учебните им заведения чуждестранни студенти, ако през есента всичките им занятия бъдат онлайн заради пандемията. Това става ясно от публикувано вчера съобщение на Службата за миграционен и митнически контрол към Министерството на вътрешната сигурност на САЩ.

Ако поне един курс лекции бъде присъствен, чуждестранните студените ще могат да влязат в САЩ по действащите визи.

Новите правила няма да важат за зачислените вече в учебните заведения чужденци, дори ако всички занятия в предстоящия семестър бъдат онлайн. Това вече бе съобщено по-рано този месец.

Не се уточнява по какви причини Службата за миграционен и митнически контрол на САЩ се отказа от предишните си планове.

От документ, за който информира АП става ясно, че онези студенти, които към 9 март не са се записали за обучение – “най-вероятно няма да могат да получат” виза ако всичките им часове са онлайн.

Имиграционният статут на настоящите студенти или такива, които вече са в страната няма да се променя.

Според ръководство на Департамента по национална сигурност новозаписаните студенти в чужбина “трябва да останат у дома“, но ще могат да се възползват от дистанционното обучение на университета си.

По-рано този месец администрацията на президента Доналд Тръмп разпореди, че за да остане в страната всеки международен студент е необходимо да посещава поне един курс лице в лице, но това условие бе отменено на фона на остри критики и иск срещу правилото заведен от университетите Харвард и Масачузетския технически институт.

Директивите от властите не са единственото препятствие за чуждестранните студенти.

Ограничения за присъствие по време на започващия следващия месец семестър идват и от забрани за полети и затворени американски консулски служби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!